POLITIKA UPOTREBE KOLAČIĆA

Ova Politika upotrebe kolačića čini sastavni deo naših Uslova korišćenja i Politike privatnosti. O kolačićima, kao i o podešavanju kolačića možete više saznati u tekstu ispod.

Šta su kolačići?

Kolačići su tekstualne datoteke koje sadrže male količine informacija koje se prikupljaju i čuvaju na Vašem pretraživaču kada posetite web stranicu. Te informacije se uglavnom koriste da Vam omoguće optimalno korišćenje sajta. Svrha prikupljanja podataka putem kolačića nema u cilju da identifikuje korisnike web-sajta, već da poboljša sadržaj web-sajta i unapredi Vaše korisničko iskustvo. Mi poštujemo Vaše pravo na privatnost i zato možete onemogućiti određene kolačiće.

Različiti kolačići se mogu čuvati tokom različitog vremenskog perioda u vašem web pretraživaču odnosno uređaju. Kolačići za sesiju se brišu sa računara ili uređaja kada zatvorite svoj web pretraživač. Trajni kolačići ostaće pohranjeni na vašem računaru ili uređaju dok ne budu izbrisani ili dok im ne istekne rok trajanja.

 

Vrste kolačića

Sajt koristi nekoliko vrsta kolačića, koji se koriste u različite svrhe:

  • Neophodni kolačići – pomažu posetiocima da koriste web-sajt, omogućavajući osnovne funkcije poput navigacije kroz web-sajt i pristup zaštićenim delovima web-sajta. Web-sajt ne može ispravno funkcionisati bez ovih kolačića. U ove kolačiće smo uvrstali i kolačiće koji Vam omogućavaju viši nivo personalizacije sajta tzv trajne kolačiće koji imaju datum isteka daleko u budućnosti.
  • Statistički kolačići – Oni nam pomažu da razumemo način na koji koristite naš web-sajt i pomažu nam da poboljšamo i sam web-sajt, kao i Vaše korisničko iskustvo. Na primer, ovi kolačići broje posetioce našeg web-sajta i vide kako se posetioci kreću kroz web-sajt kada ga koriste. To nam pomaže da poboljšamo način na koji naša web lokacija funkcioniše (na primer, osiguravajući da korisnici lako pronađu ono što traže).
  • Marketinški kolačići – Ovi kolačići se koriste za isporučivanje oglašenog sadržaja koji je relevantan za Vas i mogu se koristiti za praćenje efikasnosti naših reklamnih kampanja na web-sajtu. Ove kolačiće postavljaju i naši partneri putem naše web stranice. Koriste se za izradu profila vaših interesa i prikazivanje relevantnih oglasa na drugim web stranicama. U naše partnere između ostalih svrstavamo Facebook i Google.
 

Kako da blokirate kolačiće?

Ukoliko želite da onemogućite upotrebu kolačića, to možete učiniti na dva načina:

  1. Putem opcije Podešavanje kolačića kojoj možete pristupiti sa bannera koji se nalazi na našem web-sajtu. Ova opcija omogućava da podesite vrstu kolačića koju želite da omogućite,
  2. Putem podešavanja u okviru samog pretraživača. Većina internet pretraživača je konfigurisana da podrazumeva prihvatanje kolačića. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili izbrišete kolačiće, molimo Vas da pogledate odeljak za pomoć i podršku na Vašem pretraživaču za uputstva o tome kako da blokirate ili obrišete kolačiće (npr: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari). Imajte u vidu da svaki pretraživač ima različite procedure za upravljanje i konfigurisanje kolačića. Međutim, ukoliko koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući i neophodne kolačiće), moguće je da nećete imati pristup svim ili određenim delovima web-sajta.
 

Izmene naše Politike upotrebe kolačića

Mi možemo povremeno ažurirati ove smernice. Ukoliko izvršimo značajne promene, obavestićemo vas, ali Vas molimo da redovno proveravate ove smernice kako biste bili sigurni da ste upoznati sa najnovijom verzijom.

Ova politika kolačića je poslednji put ažurirana 23. marta 2021. godine