Kategorije
Godina
Mesec

Top saveti za ishranu u trudnoći - Prvo tromesečje

25/01/2015 | Objavio KiddyJoy | 0 komentar(a)

 

Prvih tri meseca trudnoće može biti nezgodno vreme – kreću prvi udarci, i pojavom mučnine i umora, što Vas dovodi u situaciju da se osećate prazno i kao da se borite da održite korak sa životom. Lako je zaboraviti da zapravo postoji vrlo valjan razlog za to kako se osećate - Vi stvarate potpuno novu osobu!

Prvo tromesećje je jedan od najsnažnijih perioda razvoja koje doživljavamo - u prvih 9 nedelja Vaša beba raste iz jedne ćelije u fetus, sa bubrezima, očima, ušima, rukama, šakama, glavom, ustima, jetrom, mozgom, probavnim sistemom, sa srcem koje kruži svoju krv, mišićima koji rade ... i još mnogo toga! Tako da zaslužujute da svoje noge podignete gore!

Iako je većina žena motivisano da se zdravo hrani tokom trudnoće, prvo tromesečje može biti hranljiva noćna mora – ili se osećate tako bolestni da se borite da bilo šta jedete osim par krekera ili čipsa; ili se osećate toliko umorni da ugrabite svaku priliku da jedete čokoladu i slatkiše; ili se osećate tako gladani da nemate vremena za pripremanje hrane, tako da naručujete brzu hranu.


Iako je ishrana veoma važna u ovoj fazi, pokušajte da se ne osećate stresno zbog toga, samo jedite onako kako možete. Uverite se da izbegavate namirnice na koje ste alergični.

Evo 6 top nutricionističkih saveta koje bi trebalo imati na umu u prvom tromesečju:

1. Jedite malo i često. Održavanje Vaše energije Vam može pomoći da zadržite umor i mučnine na odstojanju. Uvek imajte neke sitne namirnice sa Vama kao što su sveže voće, sirov orah ili Smoothie-je u slučaju da Vam se iznenada traži.

2. Izaberite integralne ugljene hidrate i to integralni hleb, smeđi pirinač, ili ovsene kolačiće a ne beli hleb, beli pirinač, kolače i peciva od belog brašna. Integralni ugljeni hidrati su više hranljivi - oni sadrže vitamin B, koji su potrebni za proizvodnju energije, a važan su izvor i vlakana. Vlakna su potrebna za sprečavanje zatvora, koja su česta pojava u trudnoći.

3. Što više hrane u različitim bojama. Što je veća raznolikost boja namernica koje postoje u Vašoj svakodnevnoj ishrani, veći raspon hranljivih sastojaka ćete jesti, što će Vas i Vašu bebu bolje podržati kroz proces trudnoće. Mnogi hranljivi sastojci rade u zajedništvu i sinergiji, tako da je dobra ideja da se uključi što više raznovrsnosti u Vašoj ishrani.

4. Držite obroke izbalansirane. Idealno bi bilo da za svaki obrok uključite:
Nešto od proteina. Protein je potreban za stvaranje i izgradnju struktura, što je veoma važno u trudnoći. Kozumirajte piletinu, ribu, meso, mleko, jogurt, sir, pasulj.
Nešto od integralnih ugljenih hidrata. Oni su važan izvor lako dostupne energije za Vas i Vašu bebu. Konzumirajte integralni hleb, smeđi pirinač, ovas, pasulj, povrće.
Nešto od zdravih masti. Dobre za energiju i opštu dobrobit. Pokušajte maslinovo ulje, avokado, masline, masnu ribu (ograničeno na dve porcije nedeljno), sirov orah.

Nešto od voća ili povrća. Odličan izvor važnih vitamina, minerala i antioksidansa.

5. Jedite hranu bogatu gvožđem. Mnoge žene imaju problem sa manjkom gvožđa tokom trudnoće jer se potrebe za njim povećavaju tokom trudnoće da Vas, Vašu bebu i placentu snadbeva sa zdravim crvenim krvnim zrncima. Namirnice bogate gvožđem uključuju crveno meso, ribu i piletinu. Takođe postiže se veća apsorpcija govžđa iz hrane kao što je sušeno voće, pasulj ako se konzumira u kombinaciji sa ishranom koja je bogata vitaminom C kao što je čaša svežeg soka od narandže, svež paradajz, paprika, kivi i svež limun.

6. Jedite hranu bogatu folnom kiselinom. Ovo je prirodan oblik folne kiseline i potrebno je da se spreči defekti u razvijanju kićmene moždine, kao što su spina bifida. Namirnice bogate folnom kiselinom su spanać, zelje, brokoli, pasulj.

Planovi za odličan obrok za svaki dan

Evo nekih primera kako bi Vaš idealni dnevni obrok trebalo da izgleda, u slučaju da se osećate odlično ili borite sa umorom i / ili sa bolešću.

Problemi sa mučninom? Ako mučnina predstavlja problem, jedite malo i često i birajte jednostavnu, nezačinsku i nemasnu hranu. Ugljene hidrate, kao što su testenine, krompir i hleb, možete lakše podneti nego proteine poput piletine i mesa. Đumbir u većini slučajeva može biti od koristi i ukoliko neko drugi može umesto Vas da kuva, to bi Vam moglo pomoći da sačuvate apetit. Ako Vam je stvarno loše onda razgovarajte sa svojim lekarom ili razmotrite uzimanje multivitamina i minerala koji su namenjeni za sigurniju trudnoću.

Umorni ste? Ako umor je problem, opet jedite malo, a često i uključite neke proteine uz svaki obrok, kao što su piletina, riba, pasulj, sirov orah ili mlečne proizvode, da Vam se polako oslobađa energije koja Vam je neophodna preko celog dana. Često kozumirajte tečnost i ako možete, klonite se kofeina i slatkih zalogaja, jer oni mogu izazvati neravnotežu šećera u krvi i time bi se kasnije osećali umorno.

Ne zaboravite!

Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa zdravljem i za dodatni savet tokom trudnoće. Preporuke iznad ne mogu i ne smeju zameniti profesionalni medicinski savet!

Postavite Vaše pitanje

Unesite kod