Kategorije
Godina
Mesec

Kako pravilno izabrati auto sedište?

07/03/2017 | Objavio KiddyJoy | 1 komentar(a)
 
Prilikom odabira novog auto sedišta, prethodno bi trebalo videti da li se uklapa u Vaš automobil ili automobile ukoliko imate više od jednog automobila i da li je odgovarajuće za trenutnu težinu I visinu Vašeg deteta.

Odgovorite sebi na sledeća pitanja!!
 
1. Da li je auto sedište odgovarajuće za moje dete? 1. Da* 2. Ne

2. Da li auto sedište odgovara mom autu? 1. Da* 2. Ne 

Od suštinskog je značaja proveriti da li će kupljeno auto sedište moći lepo da se postavi u Vaše vozilo i da li će lepo stati u svim pozicijama u kojima planirate da stavite Vaše dete. 

Podešavanje auto sedišta sa pojasom vozila automobila

Oblik auto sedišta, dužina pojaseva automobila i položaj vezivanja sigurnosnih pojaseva automobila se razlikuju između vozila. Dakle, ne uklapaju se sva auto sedišta u sva kola. 

ISOFIX auto sedišta

Nisu sva ISOFIX auto sedišta odobrena za upotrebu u svim ISOFIX automobilima, tako da u proveri sa proizvođačem auto sedišta ili prodavcem ili proizvođačem automobila, pokušajte saznati da li je predmetno ISOFIX auto auto sedište odobreno za vaše vozilo. Mnogi proizvođači auto sedišta imaju spisak na svom sajtu koji pokazuje koja auto sedišta odgovaraju kojim automobilima.
 
Da li Vaš maloprodavac ima obučene zaposlene za savetovanje oko izbora najboljeg auto sedišta za Vaše potrebe?

Pokušajte da pronađete maloprodavca / radnju koja ima obučene zaposlene koji Vas mogu posavetovati oko izbora auto sedišta, koje je najbezbednije i odgovarajuće auto sedište za Vaše vozilo i koje će Vam pomoći da testirate postavljanje auto sedišta u Vaše vozilo i time videti da li je isto odgovarajuće za Vaše vozilo i Vaše dete.
 
3. Da li maloprodavac ima obučene zaposlene koji se razumeju u montažu auto sedišta u vozilu?. 1. Da*  2. Ne
 
4. Da li će Vam prodavac pomoći da stavite auto sedište u Vaše vozilo?  1. Da*  2. Ne
 
5. Da li će Vam prodavac pomoći da Vi probate auto sedište (tj. njegovo postavljanje u kola) pre nego što ga kupite? 1. Da*  2. Ne
 
6. Da li će Vam prodavac omogućiti da vratite auto sedište ukoliko nije pogodno za vozilo ili za uzrast Vašeg deteta? 1. Da*  2. Ne
 
7. Da li će Vam prodavac obezbediti dobar savet pri kupovini auto sedišta? 1. Da*  2. Ne
 
Da li auto sedište zadovoljava najnovije Standarde bezbednosti?
 
Proverite da li kupujete auto sedište koje ispunjava Standarde ECE R44.04 (ili R44.03) ili novi I-size standard (R129). Potražite E znak.
 
8. Da li je sedište u skladu sa R129?  1. Da*  2. Ne
 
Vazdušni jastuci u automobilu
 
Da li moj auto ima na suvozačevom mestu vazdušni jastuk?
 
Ako Vaš automobil ima aktivni prednji vazdušni jastuk za suvozača, u tom slučaju ne smete koristiti auto sedište u prednjem delu vozila na mestu suvozača. Uverite se prethodno da auto sedište možete postaviti u zadnjem delu Vašeg automobila.
 
Ako ne možete postaviti auto sedište u zadnjem delu vozila, u tom slučaju, pod uslovom da je vazdušni jastuk isključen postavite auto sedište u prednjem delu vozila ali okrenite ga u pravcu suprotno od kretanja vozila i zajedno sa sedištem automobila ga udaljite što je dalje moguće od prednje konzole i uverite se da je dete dobro vezano pojasom automobila i pojasom dečijeg auto sedišta. Ovakav način postavljanja auto sedišta je poslednja opcija i može se koristiti samo za decu starosti do 3 godine u skladu sa Zakon o bezbednosti u saobraćaju.
 
10. Da li moj auto ima prednji vazdušni jastuk za suvozača? 1. Da*  2. Ne
 
11. Ako je tako, da li će auto sedište postavljeno u pravcu suprotno od kretanja vozila moći da se postavi na zadnjem delu mog auta? 1. Da*  2. Ne
 
12. Da li moj auto ima bočne vazdušne jastuke? 1. Da*  2. Ne 

Da li su instrukcije lako razumljive?
 
Veliki broj ljudi smatra da je ugradnja dečjih auto sedišta komplikovana I teška. Najvažnija stvar je da pročitate i sledite uputstva proizvođača. Neka upustva proizvođača su jasno napisana i dobro ilustrovana. Druga su teško razumljiva. Zatražite da vidite upustva proizvođača pre nego što obavite kupovinu auto sedišta.
 
13. Da li su instrukcije za auto sedišta razumljive i lake za čitanje? 1. Da*  2. Ne
 
ISOFIX
 
ISOFIX auto sedišta dolaze sa ISOFIX konektorima za kola, a u mnogim slučajevima oni imaju i donji deo kojim se takođe fiksira ISOFIX baza. ISOFIX auto sedišta se mnogo lakše uklapaju u automobile od auto sedišta koja se vezuju samo pojasevima automobila, i dosta su sigurnija auto sedišta od običnih auto sedišta. Međutim, nisu sva ISOFIX auto sedišta odobrena za upotrebu u svim ISOFIX automobilima, tako da bi najbolje bilo da proverite isto sa proizvođačem auto sedišta ili prodavcem ili proizvođačem automobila, i time pokušajte saznati da li je predmetno ISOFIX auto auto sedište odobreno za vaše vozilo. Mnogi proizvođači auto sedišta imaju spisak na svom sajtu koji pokazuje koja auto sedišta odgovaraju kojim automobilima.
 
14. Da li moj auto ima Isofix tačke? 1. Da*  2. Ne

15. Da li je ISOFIX auto sedište odobreno za moj auto? 1. Da*  2. Ne

KIDDY JOY - VAŠ SAVETNIK ZA NAJBOLJI IZBOR AUTO SEDIŠTA:

Komentari (1)

Korisnik: Ivana | 14/03/2017
pozz dete ima 2,5 godine i 17,5 kg da li sme u buster sediste samo ili mora da ima sutosediste jos uvek.

KiddyJoy | 15/03/2017
Poštovana Ivana, Zahvaljujemo se na Vašem pitanju. Pretpostavljamo da Vaše dete trenutno koristi auto sedište predviđeno uzrasta do 18 kg. U slucaju da je Vaše dete preraslo isto auto sedište, predlazemo kategoriju uzrasta od 9-36, ili kategoriju uzrast od 15-36 kg sa postojećim nalonom za leđa. Što se tiče kategorije 2/3 (15-36 kg), u istoj kategoriji Vam preporučujemo visoko kvalitetna, bezbedna i više puta nagrađivana Cybex sedišta. Booster sedišta bez naslona za ledja nisu odgovarajuća uzrastu Vašeg deteta. Možete svratiti do naše prodavnice i lično pogledati i izabrati odgovarajuće auto sedište. Takođe za dodatna pitanja smo Vam na raspolaganju, ili nas mozete pozvati na brojeve telefona: 069 307 1101, 069 356 73 75.

Postavite Vaše pitanje

Unesite kod