Kategorije
Godina
Mesec

Odvikavanje od majčinog mleka

24/03/2015 | Objavio KiddyJoy | 0 komentar(a)


Odvikavanje označava novu fazu u razvoju Vaše bebe, ali dok su neki roditelji pronašli da je uzbudljivo, drugi će ga videti kao zastrašujuće. Ako ste spremni da krenete sa odvikavanjem Vaše bebe, pročitajte dole naznačene savete nutricionista.

Odvikavanje je pomak od mleka, kao glavnog izvora bebine ishrane, do čvrste hrane. Počinje sa oko 4 do 6 meseci starosti, kada prehrambene potrebe Vaše bebe počinju da budu veće od potreba za mlekom, a završava se kada Vaša beba počinje da dobija sve potrebne kalorije iz hrane i pića iz redovnih obroka. Postepenim smanjivanjem unosa mleka i povećanjem unosa čvrste hrane beba se navikava na žvakanje, gutanje i varenje hrane i počinje da doživljava niz novih ukusa i tekstura koji će podržati njen kontinuirani rast i razvoj. Vaš pedijatar Vas može posavetovati kada je Vaša beba spremna za odvikavanje.

Kada je reč o prvih nekoliko nemlečnih obroka, zapamtite sledeće...

Odaberite vreme kada je Vaša beba u svom najboljem raspoloženju - ne kada je spremna za dremku ili preterano gladna, jer će u tom slučaju prvi obroci biti stresni za oboje. Možda Vam pomogne da joj prvo date malo mleka kako ne bi gladovala, ali da i dalje ima apetit za više hrane.

Nemojte počinjati sa obrokom kada nemate dovoljno vremena da je nahranite - prvi obroci nisu nešto što bi trebalo požurivati. Neka Vaša beba ima vremena za istraživanje i upoznavanje sa novim ukusima i teksturama koje ima pred sobom.

Bebe su mnogo osetljivije na temperaturu hrane u odnosu na odrasle i iz tog razloga mešajte vruću hranu kako bi izbegli da određeni delovi ostanu vrući, i proverite temperaturu hrane pre nego što je poslužite istom i trebalo bi da bude topla, nikako vruća. Postavite malo na unutrašnjoj strani ručnog zgloba kako bi ste proverili - da li je vruća, previše vruća ili topla. Neke kašike za odvikavanje promene boju ako je hrana previše vruća.


Takođe vrlo je verovatno da će se stvari zakomplikovati! Bebe uče o hrani kada je mljackaju, zato nemojte da im to uskračujete. Samo kupite portiklice.

Nemojte dodavati so ili šećer na dečiju hranu – jer im to ne treba i može da im bude muka.

Možda ćete želeti da kuvate veću količinu obroka i koju ćete zamrznuti u malim porcijama. Na taj način nećete morati da pripremate obroke od nule svaki put.

Čime ih hraniti i kada

Uvek razgovarajte sa svojim pedijatrom ili savetnikom za najnovije savete za odvikavanje. Sadašnje preporuke su:

Za period od 4 do 6 meseci. Pokušajte sa odvikavanjem Vaše bebe sa početkom između 17 nedelje i 6-og meseca koristeći bebi pirinač, povrće i voće u kombinaciji sa dojenjem (ili formulom ukoliko niste u mogućnosti da dojite). Uvedite nove sastojke na svaka 3 ili više dana i vodite dnevnik o hrani koju su jeli - to će Vam pomoći da se identifikuju namirnice na koje Vaša beba može da reaguje. Reakcije na hranu mogu biti trenutne ili kroz nekoliko dana i mogu varirati od otežanog disanja ili povraćanja do zatvora ili reakcije na koži. Ako ste zabrinuti za Vašu bebu ne oklevajte da odete kod Vašeg pedijatra.

6-12 meseci. Nakon 6 meseci, možete početi biti kreativni i uvoditi više varijacija jela za Vašu bebu, ali još uvek bi trebalo da svojoj bebi uvodite novu hranu jednu po jednu, i pratite reakcije na istu. Sada je pravo vreme da krenete sa kuvanjem u malim šerpama. Postepenim dodavanjem nekoliko malih i mekih grudvicu u hranu, Vašoj bebi ćete pomoći da počne da žvaće, što izaziva oslobađanje sokova za varenje i pospešuje probavu. U starosti između 6 I 12 meseci bebe imaju povećanu potrebu za proteinima, vitaminima B1, B3, B6, B12, D i gvožđem, cinkom i magnezijumom pa pokušajte da uključite neke od sledećih namirnica:

Nutrient                      Izvori


Protein: Meso, riba, živina, mlečni proizvodi, mahunarke, grašak, pasulj
B vitamin: Integralne žitarice (pirinač, testenina, kinoa, proso), piletna, jaja, brokoli, banane, avokado, spanać, grašak, jogurt, sardine, krompir
Vitamin D: Jaja, obogaćene žitarice, plavu ribu
Cink: Bela riba, živina, meso, jogurt, grašak, zob
Gvožđe: Crveno meso, jetra, pasulj, sušeno voće, žitarice, obogaćene cerealije, tamno zeleno lisnato povrće (spanać npr, kelj, potočarka)
Magnezijum: Tamno zeleno povrće, integralni pirinač, pasulj, banane, avokado.

Zapamtite da je svako dete drugačije zato idite u onom pravcu što osećate da je pravo za Vas i Vašu bebu.

Razgovarajte sa svojim pedijatrom ili patronažnom sestrom za smernice i podršku u odvikavanju. Preporuke iznad ne smeju i ne mogu da zamene profesionalni medicinski savet.

 

Postavite Vaše pitanje

Unesite kod