Kategorije
Godina
Mesec

Top 10 saveta za uspešno dojenje

24/03/2015 | Objavio KiddyJoy | 0 komentar(a)
Dojenjebebe.png



Top 10 saveta za uspešno dojenje


1. Činjenice a ne fantastika.

Kolostrum je prvo "mleko" koje pravite. Ono je gusto i žuto – bukvalno savršeno za Vašu bebu! Nauka je studirala majčino mleko i otkriveno je da 7% od majčinog mleka nije u potpunosti dokučivo. Ne može se veštački napraviti. Veličina Vaših grudi ne utiče na količinu mleka koju praviti jer se mleko stvara u kontinuitetu. Velike areole, sitne grudi, uvučene bradavice ... Vašoj bebi ne smetaju!

2. Nađite podršku - a ne pričamo Vam o grudnjacima!

Razgovarajte sa ženama koje su dojile svoje bebe I one će Vas ohrabriti i uliti Vam poverenje. Takođe postoji veliki broj sajtova za reference kod kuće. Recite Vašoj babici ili patronažnoj sestri da nameravate da dojite, dodajte ovaj detalj na Vaš plan rođenja.

3. Od 3 do 5-og dana

Od 3 do 5-og dana posle porođaja mleko će Vam doći. Normalno je da se osećate emotivno. Ako ste u bilo kom trenutku zabrinuti molimo Vas razgovarajte sa Vašom babicom ili patronažnom sestrom.

4. Prvih 6 nedelja

Može potrajati 6 nedelja da uspostavite dobar odnos između "ponude i potražnje" za sopstvenim mlekom. Dojenje je prirodno, ali ne instinktivno. To je kao vožnja bicikla; učenje može biti teško, čak i bolno ukoliko to radite pogrešno. Nakon što ga savladate postaje lako. Prepoznavaćete bebine signale i bićete u stanju da dojite sa povezom preko očiju (dobro, u mraku!)

5. Izgradite tvrđavu :)

Udobno se smestite i podržite sebe. Ako ste kod kuće sedite na udobno mesto. Ono što je najvažnije budite u blizini daljinskog aparata, Vašeg telefona i voljenog pića.


6. Pozicioniranje

Zapamtite naše 3 omiljene pesmice: 1) Stomačić ka mami 2) Nosić ka bradavici 3) Uglić viši. Postavljanje bebinog stomačića ka Vašem će Vam omogućiti bolju vezu sa bebom pri dojenju i neće dolaziti do nezgodnog istezanja bebe. Stavljanje njenog nosa na Vašu bradavicu će je naterati da otvori usta široko tako da će prirodno naleći prema Vama. Drage naše mame Vaše bradavice idu na sve strane. Samo budite svesni toga kada pozicionirate Vašu bebu. Nema smisla postavitI bebu u pravcu ka grudima ako je Vaša bradavica okrenuta na dole.


7. Gledajte bebu a ne sat

Ne možete meriti dojenje. Bebi je možda u tom trenutku potrebna "užina", a ne "obrok". Bebi bi trebalo nešto više od uobičajne ishrane. Odgovarajuće hranjenje je upravo to - ne ograničavajute količinu mleka ili dužinu vremena kojim ih hranite. Znaćete kada se Vaša beba uspešno hrani gledanjem njene vilice, slušanjem ritimičkih gutljaja i njenim gutanjem. Početak dojenja je glasnije i brže zbog prednjeg mleka i sporije i tiše pri kraju zbog zadnjeg mleka. Zahvaljujući Vama Vaša bebe je porasla za 9 meseci, a sada je održavate. Vi radite neverovatan posao !!!

8. Svaki se obrok računa

Nije bitno koliko je dugo hranite, jer svaki obrok se računa. Vašim grudima je svejedno da li se Vaša beba direktno hrani iz njih ili se izmlazavate uz pomoć pumpice. Svaki put je mleko iskorišćeno i Vaše grudi će ga praviti više. Bebećim sisanjem majčine bradavice se proizvodi prolaktin. Prolaktin je hormon koji stvara više mleka i zajedno sa oksitocinima dolazi to tzv. refleksa otpuštanja i podstiče se strujanje mleka. Podsticanje bebećeg sisanja je priličano izazovno, ali ako to radite svaki dan u slično vreme, to će postati normalno za Vaše telo.

9. Vi

Potrebno je da se brinete o sebi. Imajte uvek dovoljno tečnosti u sebi, redovno jedite i prihvate pomoć kada Vam se nudi.

10. Spavajte kada Vam beba spava

Sve ostalo može da se čeka. Spavanje je Vaše najbolje oružje.

 

Postavite Vaše pitanje

Unesite kod